SZC logo

Nyíregyházi Szakképzési Centrum

OM kód: 203045/011 | 4400 Nyíregyháza, Dugonics u. 10-12.

Intézmény logo

Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA
Széchenyi 2020

Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium önálló története 1969-ben kezdődött. Jelenlegi helyére 1974-ben költözött, mely az évek során bővült egy kollégiummal és egy központi tanműhellyel is. A 2010-es évek elején a főépület – pályázati lehetőséggel - teljesen megújult, és egy sportcsarnok megépítésére is sor került. Az intézmény épülete frekventált helyen található, tömegközlekedési eszközökkel jól megközelíthető, megfelel az akadálymente-sítetten épített környezet jogszabályi kívánalmainak.

A központi épület és tanműhely mellett további két telephelyünkön folyik szakmai képzés (Univerzum – Szépészet, Hengersor – Faipar), amely ma közel ezer tanuló színvonalas oktatását biztosítja.

Iskolánk másik kilenc szakképző intézménnyel együtt 2015. július 1-től a Nyíregyházi Szakképzési Centrum részeként működő, egyik legdinamikusabban fejlődő intézmény.

Az iskola nevelő-oktató munkájának középpontjában a tanulók tudásának személyiségének felzárkóztatása áll, szükség esetén egyéni fejlesztés formájában is. Célul tűztük ki a hátrányos helyzetű és tanulási nehézségekkel küzdő tanulók hátrányainak csökkentését, továbbtanulási esélyeinek javítását. Igyekszünk olyan légkört teremteni- sport-és kulturális rendezvényeinkkel- iskolánkban, ahol az oktató és diák egyaránt jól érzi magát.

A hozzánk érkező tanulók jelenleg különböző szinteken, a nekik megfelelő ütemben vehetnek részt képzéseinken. A 3 éves szakképző osztályokban szakmát szerezhetnek, az 5 éves technikumi osztályokban érettségit és technikusi minősítést kaphatnak, de lehetőség van másodszakma elsajátítására, illetve érettségi utáni képzésben való részt vételre is.

Változatos szakképzésünk 6 ágazatot érint, elektronika és elektrotechnika, fa- és bútoripar, informatika és távközlés, kreatív, szépészet és vegyipar.

Képzési kínálatunk: szakképző osztályokban abroncsgyártó, asztalos, divatszabó, elektronikai műszerész és villanyszerelő szakmákban, technikumban gumiipari technikus, műanyag-feldolgozó technikus, vegyész technikus, divat-, jelmez- és díszlettervező (divattervező szakiránnyal), informatikai rendszer - és alkalmazásüzemeltető technikus, faipari technikus, fodrász és kozmetikus technikus szakmák.

Szakirányú oktatásban az iskoláinkban tanuló diákoknak több lehetősége van arra, hogy a duális képzés keretében működő, modern vállalati környezetben, korszerű eszközök segítségével naprakész ismereteket elsajátítsanak.  A sikeres ágazati alapvizsgát követően a tanuló, illetve a képzésben résztvevő személy és a duális képzőhely között szakképzési munkaszerződés köthető, amellyel közöttük munkaviszony jön létre.

Gazdasági partnereinken túl évek óta kiváló kapcsolatot ápolunk több felsőoktatási intézménynyel. A Nyíregyházi Egyetemmel, ahol tanulóink szívesen vesznek részt az Élményközpont által szervezett foglalkozásokon, bázisiskolája vagyunk a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának, továbbá a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), mint intézmény, és munkatársai a kreatív technikummá válás folyamatában, megerősödésében nyújtanak, nyújtottak segítséget, hiszen iskolánknak a 2021/2022-es tanévtől kreatív technikummá vált.

Tanulóinkat három különböző ösztöndíjprogram motiválja a tanulási nehézségeik leküzdésében, a lemorzsolódás csökkentésében, valamint tanulmányaik sikeres elvégzésében.

A Szakképzési Ösztöndíj a diákok osztályzatának átlaga alapján támogatja a technikumi ágazat-ban és a szakképző ágazatban résztvevőket. Az Útravaló, valamint az Apáczai Ösztöndíjprogram a hátrányos helyzetű fiatalok végzettség nélküli iskolaelhagyásának csökkentését, tehetséggondozását, felzárkóztatását segíti elő.

Nemzetköziesítési stratégiánk (Erasmus Tervvel) fontos eleme a külföldi szakmai gyakorlatok biztosítása mind tanulóinknak, mind oktatóinknak. Sikeres Erasmus+ (VET) akkreditációs pályázatunk a szakképzési szektorban segíti ennek megvalósítását. Tanulóink a munkaerőpiacon a külföldi szakmai gyakorlat során szerzett EUROPASS bizonyítvány birtokában eredményesebben jelenhetnek meg, mely bizonyítja, hogy európai értékeket ismerő, kimagasló szaktudással rendelkező szakembereket képzünk, akik képesek a megújulásra, és alkalmazkodnak a modern kor kihívásaihoz.

Iskolánkban működik egy hátrányos helyzetű tanulókat foglalkoztató csoport, a „tekerd!”, ahol lehetőség nyílik saját projektek, azaz különféle képzőművészeti alkotások (képek) újragondolt megvalósítására lego kockák felhasználásával.

A csoport célja, hogy művészeti tevékenységen keresztül fejlődjenek technikai, művészeti és idegen nyelvi ismereteik, kompetenciáik, olyan készségeket sajátítsanak el, mint a problémamegoldás, szervezés, társas kapcsolatokban való kommunikáció, de mindenek előtt csökkenjen a tagok lemorzsolódással való veszélyeztetettsége, és ezáltal nőjön a végzettség megszerzésének esélye. Számos nemzetközi szervezettel, külföldi és hazai művésszel- LEGO Manufacturing Kft., Relly Brown (USA) Matteo Lolli (Olaszország), Marvel, NASA-dolgoznak együtt, az Egyesült Államoktól, Dél-Amerikán, Spanyolországon és Olaszországon át a hazai Anima Sound System zenekarral, akik a csoport elnevezését is ihlették.

Kiváló oktatóink eredményesen készítenek fel: szakmai, közismereti és sportversenyekre területi és országos szinten egyaránt. 2018-tól külföldi versenyeken és pályázatokon is indulnak tanulóink: robotikával foglalkozó csoportok, divat és stílustervező diákjaink.

Szeretnénk, ha a tőlünk kikerülő diákok a nálunk eltöltött évek alatt szakmát értő, kreatívan gondolkodó munkavállókká válnának és fiatalságukat meghatározó pozitív élményekkel gazdagodnának. Iskolánk oktatói

BemutatkozásBemutatkozásBemutatkozás

Partnereink

 • LEGO Manufacturing Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Cisco Hálózati Akadémia
 • EURO-PROFIL KFT.
 • Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.
 • E.ON Energiaszolgáltató Kft.
 • Renomé Print Kft.
 • KINE-SZIL KFT.
 • GIGI
 • Honlap megtekintése
SZC logo

Nyíregyházi Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium

   4400 Nyíregyháza, Dugonics u. 10-12.

  • Telefon: +36701995726

   E-mail: suli@wmk.hu

   OM azonosító: 203045/011

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000935


  2023Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium